Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group zabilježila je skok dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više kompanija, uključujući i američku podružnicu Deutsche Telekoma.

U periodu od aprila do juna neto dobit SoftBank Groupe skočila je skoro 12 odsto na 1,26 biliona JPY, odnosno 11,8 milijardi USD, prenosi SEEbiz.

Prihodi su pali dva odsto na 1,45 biliona JPY.

U finansijskoj godini koja je završila u martu SoftBank je poslovao s neto gubitkom od 962 miliona JPY. Razlog je gubitak na ulaganjima od 1,8 biliona JPY koji je zbog pandemije koronavirusa zabilježio Vision Fund, specijalizovan za ulaganja u inovativne tehnološke kompanije.

Vision Fund najveći je investicioni fond u svijetu usmjeren na nove tehnologije, poput vještačke inteligencije, robotike i umrežavanja uređaja putem Interneta. Na raspolaganju mu je više od 100 milijardi USD kapitala, a među ulagačima je Saudijska Arabija.

U Softbanku navode da su u periodu od aprila do juna prodali vlasničke udjele u više kompanija, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma, kako bi poboljšali stanje bilansa.

U kompaniji razmatraju i moguću prodaju udjela u britanskom proizvođaču čipova Armu.

SoftBank je u martu objavio da planira da proširi program otkupa dionica kako bi podstakao njihovu cijenu. Najavili su i da će prodati imovinu kako bi prikupili do 4,5 biliona JPY za potrebe smanjenja duga. Do sada su pribavili 4,3 biliona JPY.

SoftBank Group Corp. je inače japanska multinacionalna konglomeratna kompanija sa sjedištem u Tokiju. Sjedište nije ni bitno jer se kompanija proširila globalno, čak i u Kini. Posjeduje udjele u mnogim tehnološkim, energetskim i finansijskim kompanijama a upravlja Vision Fund-om, najvećim svjetskim tehnološkim fondom, sa preko 100 milijardi USD kapitala.

Kompanija djeluje u širokopojasnim, nepokretnim telekomunikacijama, e-trgovini, internetu, tehnološkim uslugama, finansijama, medijima i marketingu, dizajnu poluvodiča i drugim područjima. Prema Forbesovoj listi 500 najvećih, to je 36. kompanija svijeta.

ONASA/MINA