Španjolska vlada predstavila je u utorak nacrt prijedloga proračuna za iduću godinu koji predviđa veće poreze za bogate i veću pomoć ranjivim društvenim skupinama u koronakrizi.

Vlada će povećati poreze velikim kompanijama i građanima s godišnjim primanjima većim od 200 tisuća eura i imovinom većom od 10 milijuna eura, najavili su premijer Pedro Sanchez i njegov glavni koalicijski partner, potpredsjednik vlade Pablo Iglesias.

Novi proračun predviđa državnu potrošnju od 196,1 milijarde eura, koja uključuje 27 milijardi eura potpora Europske unije za ublažavanje posljedica koronakrize.

Državne potpore malim i srednjim tvrtkama i turističkom sektoru porast će 150 posto a država će u istom postotku povećati i izdvajanja za zdravstveni sektor, pokazuje nacrt prijedloga proračuna za 2021. godinu.

Cilj je tih mjera ublažiti posljedice koronavirusne krize, modernizirati gospodarstvo i ojačati socijalnu državu, poručio je španjolski premijer.

Završava neoliberalna era štednje

Kako bi lakše financirala oporavak od krize, vlada planira povećati proračunske prihode u idućoj godini za 6,8 milijardi eura.

“Tko ima više, više će i doprinositi”, rekao je Sanchez.

“Danas počinje nova era u španjolskoj ekonomskoj politici i definitivno završava neoliberalna era štednje”, istaknuo je premijer.

Većim prihodima vlada planira udvostručiti izdvajanja za infrastrukturu i povećati plaće državnih službenika i mirovine za 0,9 posto, u skladu s projiciranom inflacijom, rekao je Sanchez.

Prijedlog proračuna Sanchezove manjinske koalicijske vlade još mora dobiti zeleno svjetlo parlamenta.

Španjolsko gospodarstvo ove bi se godine zbog koronakrize trebalo smanjiti rekordnih 11,2 posto. Manjak u proračunu trebao bi dosegnuti 14,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema jesenjim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Hina