Srbija je drugi kvartal završila sa padom BDP-a od 6,5 posto, iako je projektovan pad bio mnogo veći – 15,4 posto, izjavila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ističući da je već u junu ostvaren blagi rast od 0,1 odsto.

Srbija je, prema njenim riječima, u drugom kvartalu bila druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, odmah iza Litvanije, prenosi Politika.

Premijerka je izjavila da je to ”fantastičan rezultat u uslovima “najveće ekonomske krize koju svet pamti”.

„Mi smo u junu 2020. imali blagi rast od 0,1 odsto i time smo prema fleš proceni Ministarstva finansija završili drugi kvartal sa padom od 6,5 odsto našeg BDP-a”, kazala je premijerka Srbije Brnabić.

Brnabić je navela i da ono što izuzetno ohrabruje je kako se ponaša srbijansko tržište rada u ovom trenutku i da tu imaju stabilan broj zaposlenih.

Uprkos krizi, kazala je Brnabić, Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, a u odnosu na isti period prošle, bilježi se veći broj zaposlenih za 1,6 odsto.

Rekla je da privreda Srbije u prvom kvartalu bila najbolje rastuća privreda u Evropi sa rastom od pet odsto, a da su iza Srbije bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija…

„U drugom kvartalu ove godine mi smo druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u drugom kvartalu bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1 odsto, mi smo imali pad od 6,5 odsto, a posle nas je Letonija sa 9,6 odsto…„, rekla je premijerka.

U vezi investicija u Srbiju premijerka je rekla da nisu imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija.

U drugom kvartalu 2020. godine 72 procenta od anketiranih firmi je ostvarilo povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 posto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 posto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal, kazala je srbijanska predsjednica Vlade Ana Brnabić.