Studenti i profesori, kao i mnogi pojedinci i kompanije širom Bosne i Hercegovine su počeli s proizvodnjom vizira za zaštitu medicinskog osoblja, kako bi pomogli u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Mostarski studenti izrađuju zaštitne vizire za medicinsko osoblje

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru (SUM) i studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a pokrenuli su akciju izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje te su u potrazi za ljudima dobre volje koji bi im, neovisno o lokaciji, pomogli pri izradi zaštitnih vizira za obližnje bolnice.

Potrebni su im 3D printeri dimenzija cca minimalno 200×200×200 (treća dimenzija može varirati) i materijal filament kojim bi izrađivali okvire vizira na koje se postavlja plastična savitljiva folija za zaštitu samog lica, priopćeno je u srijedu iz Studentskog zbora SUM-a.

“Ukoliko poznajete pojedince ili tvrtke koje bi nam pomogle u inicijativi, molimo vas da podijelite informaciju, kako bi što prije osigurali one koji svoje zdravlje riskiraju zbog našeg”, poručuju studenti.

Studenti rade na nabavi elastičnih traka širine cca 2cm te samih folija koje su sastavni dio vizira te im je i tu svaka pomoć dobro došla.

Za sada, na području Mostara i okolice, imaju nekoliko pojedinaca koji su već počeli s izradom.

Proizvodnja zaštitnih vezira na Sveučilištu Mostar
Foto: FENA/SUM

Ukoliko poznajete nekoga ili ste sami spremni pridružiti im se, možete se javiti na studentski.zbor@sum.ba ili putem stranica na društvenim mrežama Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, navodi se u priopćenju.

Saradnja Mašinskog i Medicinskog fakulteta u Zenici – Viziri za medicinare

Studenti i profesori Mašinskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u nedjelju su počeli s proizvodnjom vizira za zaštitu medicinskog osoblja u borbi protiv pandemije koronavirusa, kazao je za Fenu Mirza Oruč, sa zeničkog Medicinskog fakulteta.

Sva proizvodnja se odvija u Kreativnom laboratoriju za podsticaj i razvoj poduzetničkih i inovativnih ideja – IDEALAB Zenica, ali su im na uslugu svoje 3D printere stavili i Razvojna agencija Zenica (ZEDA), Gradska biblioteka Zenica, Razvojna agencija Žepče, neke privatne firme te osnovne i srednje škole u Zeničko-dobojskom kantonu.

-S obzirom da nam na ovakav način treba čak 3,5 sata za izradu jednog vizira, za sada ih dnevno “isprintamo” između 30 i 35. Ovo je samo prelazno rješenje, dok ne krene serijska proizvodnja.

Ono što smo proizveli, već smo i distribuirali nekim zdravstvenim ustanovama. Naravno, prvi su otišli u Kantonalnu bolnicu Zenica, ali i u bolnici u Goraždu, zatim Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Dom zdravlja Zenica – rekao je Oruč i najavio kako će viziri biti dostavljeni i drugim ustanovama u ZDK-u i drugim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

Oruč napominje kako su, u nemogućnosti da nabave potrebnu zaštitnu opremu, iskoristili prototip češke kompanije “Prusa Research 3D Printers”, a s proizvodnjom su počeli na inicijativu doktorice Mersihe Mahmić- Kaknjo iz KBZ-a.

-Česi su razvili prototip i stavili ga dostupim svim ljudima, ali samo uz uslov da se ne prodaje. Uslov je, znači, da se pokloni bolnicama, odnosno svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa – napominje Oruč.

Dodao je da su u realizaciji svoje ideje dobili podršku i od doktora Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva, s kojim zenički fakultet ima izvrsnu saradnji na mnogim projektima.

-On je bio oduševljen idejom pa nam je osigurao i donaciju materijala za prozirne dijelove vizira, koju nam je poslala kompanija OBI. Sretni smo što su i u drugim gradovima počeli proizvodnju ove, dodatne medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa te što smo, na neki način, upravo mi i pokrenili tu lavinu- istakao je Oruč i dodao da su imali podršku svih nadležnih na UNZE-u, Gradske uprave Grada Zenica i Vlade ZDK-a…

Banjaluka: Zaštitni medicinski viziri za UKC RS

Gradska razvojna agencija, u saradanji sa firmom „Infokom računari“, organizovala je proizvodnju zaštitnih medicinskih vizira za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS).

„Primjenom novih tehnologija (3D štampač), uspjeli smo da u veoma kratkom roku od 24 sata konstruišemo model koji zadovoljava potrebe zdravstvenih radnika UKC RS i pustimo ga u proizvodnju, koja će se odvijati u firmi „Infokom“, a sklapanje i distribucija medicinskih vizira će biti u prostorijama agencije“, kažu u Gradskoj razvojnoj agenciji, te dodaju da je dnevni kapacitet proizvodnje 50 komada, a da će sva količina koja se proizvede biti donirana UKC-u i JZU Institut za javno zdravstvo RS, potpuno besplatno.

FENA/ONASA