• Evropski Žiri ove agencije, na čijem čelu je ugledni menadžer iz Varšave, Poljska, Vibor Mulić, te Evropsko udruženje menadžera Zenica i časopis EUROMANAGER, dodijeliće jubilarne nagrade po četrdeseti put.

U četvrtak 04. jula u Sarajevu će se četrdeseti put proglasiti najuspješniji evropski menadžeri i Ličnost godine u izboru Evropske nezavisne agencije iz Sarajeva.

Na Ceremoniji će, pored najuspješnijih evropskih najmenadžera iz jugoistočne i srednje Evrope, nagrade biti uručene i evropskim ličnostima godine.

”Nakon višemjesečnog rada, Evropski nezavisni žiri je na osnovu više od hiljadu prijedloga donio odluku o dodjeli 20 nagrada uspješnim menadžerima iz 17 zemalja jugoistočne i srednje Evrope, a prvi put će priznanja biti uručena i jednom dobitniku iz SAD i jednom iz Ruske Federacije”, izjavio je Pane Škrbić, predsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Uprave Agencije EUROMANAGER iz Sarajeva.

Đahid Muratbegović, najbolji menadžer u 2018.
Đahid Muratbegović, najbolji menadžer u 2018., foto: Arhiva

Pored dvadeset nagrada za oblast biznisa, priznanja će dobiti i njih 15 koji nisu direktno u biznisu, ali imaju značajan utjecaj na stvaranje ambijenta za biznis kroz razvoj nauke, kulture, informisanja i sporta.

Ovogodišnja Ceremonija će, prema izjavi Škrbića, biti jedna od najglamuroznijih do sada održanih. Dobitnici Oskara za biznis su ljudi koji prave nove fabrike najmodernijim tehnologijama, zapošljavaju nove radnike i prave novac.

”U 40 dosadašnjih dodjela ove Agencije nagradu je dobilo oko 550 uspješnih menadžera i ličnosti godine. Nagrada je izrasla u globalni brend autoritet, sa najvećim rejtingom u Evropi, prije svega zato što se nagrada dodjeljuje isključivo za ostvareni uspjeh i vanserijski rezultat”, dodaje Škrbić.

Nezavisni evropski žiri je odlučio da se nagrada EVROPSKA LIČNOST 2019. godine, izmedju 17 kandidata predsjednika država i vlada, uruči predsjedniku Slovenije, Borutu Pahoru. Nagrada se dodjeljuje, kako je rečeno u obazloženju Žirija, za stalno angažovanje predsjednika Pahora na saradnji naroda, građana i država na prostoru regiona jugoistočne i srednje Evrope, čitave Evrope i svijeta, za razvoj demokratije, biznisa, medija, za jačenje vladavine prava, te za jačanje regionalne saradnje u ekonomiju, kulturi i drugim djelatnostima.

4.jula prijepodne u Sarajevu će biti održan i Međunarodni biznis forum pod nazivom ”100 uspješnih”, na kome će se govoriti o unaprjeđenju regionalne privredne saradnje i razvoja u regionu jugoistočne i srednje Evrope i saradnji privrede i država na tom planu. Uvodničar je Marija Čagalj iz hrvatske Gospodarske komore Zagreb, a na listi govornika nalazi se i g. Stjepan Mesić, te g. Miloš Nenezić, predsjednik Unije poslodavaca Srbije, g. Miomir Mugoša iz Crne Gore, g. Vili Bassanase iz Umaga, g. Nihad Bajramović iz Sarajeva, g.Peter Vrečko iz Makedonije i drugi.

Interesovanje za ove događaje u Sarajevu sa kojih će biti poslane pozitivne poruke iz glavnog grada BiH je ogromno, a svoje predstavnike je akreditivalo više od 100 televizijskih, novinskih kuća i internet portala.