Očekuje se da će pandemija Covida-19 ove godine u ekstremno siromaštvo gurnuti od 88 do 115 milijuna ljudi, pri čemu bi ukupan broj do 2021. godine mogao iznositi 150 milijuna, ovisno o razini pada gospodarstva, izvijestila je u četvrtak Svjetska banka (SB).

SB napominje da se prvi put nakon više od 20 godina očekuje rast ekstremnog siromaštva u svijetu, jer poremećaj izazvan pandemijom koronavirusa pogoršava učinke sukoba i klimatskih promjena koji su već usporavali napredak u smanjenju siromaštva.

Ekstremno siromaštvo, definirano kao život s manje od 1,90 dolara na dan, vjerojatno će u 2020. godini utjecati na između 9,1 i 9,4 posto svjetskog stanovništva, stoji u dvogodišnjem Izvješću o siromaštvu i zajedničkom prosperitetu.

“Zbog pandemije i globalne recesije 1,4 posto svjetskog stanovništva moglo bi pasti u ekstremno siromaštvo. Kako bi se uklonila ta velika prepreka daljnjem razvoju i smanjenju siromaštva, zemlje će se morati pripremiti na drukčije gospodarstvo nakon pandemije te će kapitalu, radnoj snazi, vještinama i inovacijama morati omogućiti prelazak u nova poduzeća i sektore”, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

U izvješću stoji i da će se stopa siromaštva povećati u zemljama u kojima već postoji velik broj siromašnih.
Svjetska banka navodi da će zbog kombinacije pandemije koronavirusa i pritisaka izazvanih sukobima i klimatskim promjenama, postizanje cilja iskorjenjivanja siromaštva do 2030. biti nedostižno bez brzih, značajnih i konkretnih mjera javnih politika te da bi do 2030. stopa siromaštva u svijetu mogla iznositi oko sedam posto.

Očekuje se i da će sve veći broj stanovnika u gradovima pogoditi ekstremno siromaštvo, što je inače bilo uobičajenije u ruralnim područjima.

Napredak u iskorjenjivanju siromaštva usporavao se čak i prije krize izazvane pandemijom Covida-19.

Osim razine ekstremnog siromaštva, koja je definirana kao život s manje od 1,90 dolara na dan, Svjetska banka uračunava i razinu siromaštva između 3,20 dolara i 5,50 dolara za zemlje nižeg odnosno srednjeg dohotka.

Iako manje od desetine svjetskog stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, gotovo četvrtina živi ispod razine od 3,20 dolara, dok više od 40 posto stanovništva svijeta, gotovo 3,3 milijarde ljudi, živi ispod razine od 5,50 dolara dnevno, pokazuju podaci Svjetske banke.

Hina