Vlasnik TikTok-a ByteDance Ltd. u ponedjeljak je optužio Facebook za “plagijat i klevete”, jer se ova video platforma suočava s potencijalnom zabranom u Sjedinjenim Državama.

“ByteDance je oduvijek bio posvećen tome da postane globalna kompanija. Tokom ovog procesa suočili smo se sa svim vrstama složenih i nezamislivih poteškoća, uključujući i veoma napeto međunarodno političko okruženje, sudar i sukob različitih kultura, plagijarizam i mrlje od strane naše konkurencije Facebook”, stoji u Izjavi firme koja je pročitana, ali nisu ništa više rekli o tome niti dalje razrađivali to pitanje.

Glavni izvršni direktor TikTok-a Kevin Mayer prethodno je optužio Facebook zbog “zloćudnih napada” i nazvao njihovu novu funkciju na Instagramu Reels “još jednim copycat proizvodom”.

Prije toga je objavljeno da Instagram pokušava privući kreativce s TikTok-a na svoju vlastitu suparničku platformu Reels, nakon čega je ByteDance objavio da će dati više od dvije milijarde dolara svojim kreativnim autorima sadržaja da ostanu tu.

Breaking the News