Postalo je uobičajeno vidjeti ljude kako trče a i fitness klubovi su svuda oko nas. Iako zagovornici trčanja uveliko nadmašuju one koji govore da je to atak na zglobove i kosti, posebno koljena, mnogo je više onih koji tvrde da su prednosti trčanja višestruke. 

Prema pisanju medicinskog časopisa Cell Metabolism, trčanje pomaže čak i ubijanju stanica tumora. Evo prednosti za zdravlje koje se tu navode:

Bićete bolje raspoloženi

Ako svakodnevno trčite zadovoljniji ste sobom jer znate da ste svakog dana uradili nešto dobro za sebe i da ste postigli neki uspjeh. Istraživanja su pokazala da trčanje povećava proizvodnju endokanabinoida, hemijskih supstanci u mozgu povezanih sa osjećajem ugodnosti i užitka. Ako trčite svakodnevno pet minuta, pucaćete od pozitivne energije i bolje ćete reagovati u stresnim situacijama.

Bolje ćete spavati

Ako trčite svakog jutra, veoma ćete poboljšati kvalitet sna, odnosno bolje ćete spavati, dokazalo je istraživanje. A bolji san pratiće i bolje raspoloženje i koncentracija tokom dana.

Snizićete visoki krvni pritisak

Trčanje može uzrokovati privremeno povećanje krvnog pritiska, ali sveukupno ono djeluje baš suprotno – pogoduje snižavanju krvnog pritiska, holesterola i rizika od dijabetesa.

Bićete pod manjim rizikom od srčanih bolesti

Ako trčite makar pet minuta dnevno, rizik od srčanih bolesti možete smanjiti skoro za pola. Kod osoba koje redovno trče postoji manji rizik od smrti za čak 30 odsto od bilo kojeg uzroka i 45 odsto manji rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima.

Produžićete sebi život za tri godine

Osobe koje redovno vježbaju u prosjeku žive tri godine duže od osoba koje ne vježbaju, odnosno koje većinu dana provedu sjedeći.

Imaćete ljepšu i zategnutiju kožu

Kako se trčanjem poboljšava cirkulacija, istovremeno će vam i koža izgledati ljepše i zdravije jer će biti bolje prokrvljena. Osim toga, trčanjem ćete poboljšati tonus kože tijela pa će ona biti zategnutija, a time i izgledati mlađe.

Trčanjem protiv tumora?

Danski naučnici su utvrdili da se kod miševa koji su proveli više vremena na traci za trčanje tumor smanjio 50 posto više nego kod miševa koji nisu bili fizički aktivni, prenose mediji.

Adrenalinski skok, koji prati tjelesnu aktivnost, pomagao je usmjeravanju imunih stanica koje ubijaju tumore prema tumorima koji su bili usađeni u pluća, jetra ili kožu miševa, zaključili su istraživači. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

“Poznato je da se infiltriranjem prirodnih ubojitih imunih stanica (NK stanica) može kontrolirati i regulirati veličina tumora, no niko nije proučavao kako vježbanje utiče na taj sustav”, kazala je voditeljica istraživanja Pernille Hojman sa Univerziteta u Kopenhagenu.

“U okviru istraživanja injicirali smo u miševe adrenalin kako bismo imitirali povećanje koje vidimo tokom vježbanja. Tada smo vidjeli da se NK stanice mobiliziraju u krvotoku i ukoliko postoji tumor one će ga pronaći”.

Kako bi potvrdili rezultat naučnici su kod nekih miševa uklonili NK stanice i nakon toga im davali adrenalin. Do smanjivanja tumora u tim slučajevima nije došlo.

Dr. Hojman, suradnik u istraživanju, kaže kako ti podaci pokazuju da bi intenzivnije vježbanje moglo koristiti oboljelima od tumora kako bi se potaknule NK stanice na djelovanje, no da su prije toga potrebna ispitivanja na ljudima kao i proučavanje utjecaja intenzivnijeg vježbanja na metastaze ili dužinu života oboljelih od tumora.