Vrijednost tržišta kriptovaluta dostigla je dva biliona dolara, vođena rastom cijene Ethereuma, drugog najpopularnijeg digitalnog novčića u svijetu.

Za nešto više od dva mjeseca, tžišna kapitalizacija virtuelnih valuta se udvostručila, prema podacima sa veb sajta za praćenje cijena KoinGeko, pošto broj malih i institucionalnih investitora vrtoglavo raste, prenosi CNBC.

Bitcoin, najveća globalna digitalna valuta, učestvuje sa preko 50 posto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji virtuelnog novca.

Samo od početka ove godine, bitcoin je zabilježio rast od preko 100 procenata, što je doprinijelo povećanju ukupne vrijednosti kripto tržišta.

Prošlog mjeseca je ovaj novčić dostigao rekordnu cijenu iznad 61.000 dolara, a trenutno se trguje, prema podacima CoinDesk-a, na nivou od oko 58.800 dolara.

Ipak, izgleda da je najnoviji rast vrijednosti ovog tržišta vođen skokom ethereuma, koji je jutros na azijskom trgovanju zabilježio historijski najvišu cijenu od 2.151,25 dolara,
prema ciframa sa CoinDesk-a.

Ethereum je od početka godine do danas ojačao za više od 180 procenata, dodaje CNBC.

Kompanije pokazuju sve veće interesovanje za ovu kriptovalutu, što potvrđuje podatak da je kineski proizvođač aplikacija Meitu prošlog meseca uložio u etere 22,1 milion dolara, postavši jedna od prvih velikih kompanija koja je to učinila.

Tanjug