Turska kompanija Global Ports Holding (GPH) razmatra mogućnost prodaje svog udjela u Port of Adria iz Bara, nekadašnjih “Kontejnerskih terminala” državne Luke Bar.

To je navedeno u pismu “Global Portsa” koje je objavljeno na sajtu Londonske berze, nakon što su prodali luku Akdeniz u Turskoj, prenose “Vijesti”.

Kompanija je nakon ove prodaje imala obavezu da obavijesti akcionare o svojim daljnjim planovima, među kojima se nalazi i kompanija iz Bara, čiji su većinski vlasnik.

“Kao rezultat prodaje Luke Akdeniz, Odbor Global Ports Holdinga razmatra mogućnosti u vezi sa Port of Adria-om, komercijalnom lukom u Baru. Još se ne zna kada će i da li će biti dogovoreni uslovi prodaje. Saopštenje o tome biće objavljeno kada to bude prikladno”, navedeno je iz ove kompanije.

Global Ports u pismu navodi da je luku u Turskoj prodao za 140 miliona eura, kao i da se sada više okreće upravljanjem luka za krstarenje, nego teretnim lukama.

“Odbor i više rukovodstvo sada će usmjeriti vrijeme i resurse na ponovno pokretanje operacija luke za krstarenje tokom 2021. godine i kontinuirano širenje na globalnom tržištu kruzera. Bez obzira na trenutna ograničenja putovanja i neizvjesnost oko povratka značajnih globalnih krstarenja, Odbor Global Ports Holdinga vjeruje da kontinuirana potražnja za krstarenjem, o čemu svjedoče rezervacije putovanja za 2021. i dalje, podržava prognozirani dugoročni rast u kruzer turizmu”, ističu u pismu iz kompanija.

Global Ports kupio 62 posto akcija Kontejnerskih terminala

Global Ports je 2013. godine kupio od Vlade Crne Gore 62 odsto akcija “Kontejnerskih terminala” za osam miliona eura, uz obavezu da u roku od tri godine investira 13,5 miliona eura, a dodatno još 7,6 miliona eura.

Novi vlasnik obavezao se i da za socijalni program za radnike obezbijedi 6,5 miliona. Sindikat kompanije je imao više sporova sa upravom o poštovanju obaveza i Kolektivnog ugovora.

Prema finansijskom izvještaju za devet mjeseci prošle godine, Port of Adrija je u gubitku 1,4 miliona eura, dok je na kraju septembra ukupni akumulirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 29,8 miliona eura.

U 2019. gubitak od 1,65 miliona eura

U izvještaju revizora za 2019. navedeno je da su u toj poslovnoj godini imali gubitak od 1,65 miliona eura, kao i da su kratkoročne obaveze društva veće od sredstava, što je znak neizvjesnosti stalnog poslovanja.

Revizor navodi i da je većinski vlasnik u januaru 2020. godine dao garantno pismo “u kojem iskazuje namjeru da obezbijedi finansijsku podršku društvu potrebnu za neometano poslovanje u periodu od 12 mjeseci”.

Global Ports je 2018. garantovao i za dugoročni kredit od 20 miliona eura, koji je barska firma uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tanjug