Pierre Cardin, vizionarski dizajner i pionir kada je u pitanju licenciranje, dizajner koji je izmislio ovakav modni posao kakav se vodi danas, umro je u utorak u Francuskoj. Imao je 98 godina.

Njegovu smrt je potvrdila u utorak Francuska akademija likovnih umjetnosti. Preminuo je u američkoj bolnici u Neuilly-sur-Seine, nadomak Pariza, izjavila je njegova porodica, prenosi agencija France-Presse.

– S velikom tugom članovi Akademije likovnih umjetnosti objavljuju smrt svog kolege Pierra Cardina – objavila je akademija u tweetu.

“Moda nije dovoljna”, rekao je gospodin Cardin američkoj novinskoj kolumnistici i modnoj kritičarki. “Ne želim biti samo dizajner.”

“Moda nije dovoljna” i “Ne želim biti samo dizajner”, izjavio je davno Cardin a i nikada nije bio samo to.

Odjenuo je slavne umjetnike, političke ličnosti, zvijezde i članove visoke buržoazije, ali je istvremeneo bio i trgovac masama s međunarodnim brendom. Njegovo ime je bilo upisano u njegove proizvode, niti jedan previše uzvišen ili previše skroman da bi pobjegao od svog strastveno oko.

Cardin je Rođen u Italiji u 1922., ali je emigrirao u Francusku kao malo dijete.

Usavršavajući zanat radom u vrhunskim modnim kućama poput Christian Diora, Cardin je pokrenuo vlastiti brend i prvi je upotrijebio licenciranje u modi, postavljajući naziv svoje etikete na proizvode svih vrsta. Njegov mudri poslovni osjećaj donio mu je mješavinu divljenja, ali i prezira modnih čistunaca u to vrijeme.

U 1960-im i 70-im godinama je unaprijedio tradicionalnu modu futurističkim, vizionarskim i avangardnim kreacijama. Uzdrmao je svijet mode svojim haljinama u obliku balona i geometrijskim linijama, koji je uključivao i njegovu ikoničnu haljinu od mjehurića 1954. godine.

Cardin je također postao i kao jedan od prvih koji su uveli visoku modu u mase prodajom svojih kolekcija po robnim kućama u kasnim 1950-im.

1957.je postao i prvi koji je stvorio poslovne veze s Japanom i u roku od dvije godine tamo je prodavao svoju modu. Osjetio je ogromno, neiskorišteno tržište modne odjeće u centralnoj Evropi i Aziji, a do kraja šezdesetih nudio je svoje dizajne i za masovnu proizvodnju u Kini.

1983.je Cardin je postao prvi francuski kuturije koji je prodro u Sovjetski Savez: njegovi su se dizajni proizvodili u sovjetskim fabrikama i prodavali pod etiketom Cardin u Cardin buticima u Moskvi.

Ranije je bio mentor uglednih kreatora kao što je Jean Paul Gaultier.

U poznim godinama više nije predstavljao svoje kolekcije na modnim pistama, ali je Cardin ostao aktivan u modnoj industriji, prisustvujući zabavama i dešavanjima i primajući mlade kreatore pod svoje okrilje.

ONASA/AP