Grad Beč u saradnji sa Bečkom poslovnom agencijom uspostavlja “Business Immigration Office”.

Taj ured će povezati sve ključne procese na jednom mjestu kako bi omogućio brzu i jednostavnu imigraciju visokokvalifikovanog kadra iz inostranstva, a otvaranje je planirano u jesen 2021.

U novom servisnom centru pravne i savjetodavne usluge objedinjene su pod jednim krovom. U budućnosti će se u tom uredu nuditi savjetovanje usklađeno sa potrebama visokokvalifikovanog kadra te pregled ponuda grada Beča na polju integracije.

Zamjenik gradonačelnika Beča i gradski vijećnik za integraciju Christoph Wiederkehr izjavio je da je Beč kosmopolitski grad i kvalifikovani radnici iz inostranstva ne samo da jačaju ekonomiju, nego obogaćuju i društvo.

– Uz novi ured za poslovnu imigraciju nudimo najbolju moguću uslugu kako bi se postupci sticanja boravišnih dozvola za visoko kvalifikovane kadrove i kadrove u profesijama od ključnog značaja, mogli brže i jednostavnije obrađivati. To predstavlja značajno olakšanje kako za stručnjake i kompanije, tako i za istraživačke i obrazovne institucije – dodao je Wiederkehr.

Samo u 2019. pokrenuto je više od 5.000 postupaka u cilju stjecanja boravišnih dozvola za stručnjake iz inostranstva. Stoga će 34 uposlenika Odjela za imigraciju i državljanstvo (MA 35) zajedno sa višejezičnim timom Bečke poslovne agencije (Vienna Business Agency) od jeseni ove godine upravljati BIO-uredom u Ulici Zelinkagasse 9, u prvom bečkom okrugu, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

FENA