Večeras je 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera kojem je, zbog zdravstvenih mjera, osim nagrađenih, prisustvovalo 20-tak zvanica, između ostalih, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i pet ambasadora susjednih zemalja.

Iako su se organizatori pridržavali svih zdravstvenih mjera, ceremonija je bila veličanstvena i uveličala sve one koji su tokom protekle godine, obilježene koronom i padom svjetske ekonomije, uspjeli da održe svoje biznise i čak i napreduju u poslu.

Ceremoniju je otvorio online počasni član UO Agencije Najmenadžer, nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić a pozdravni govor je održao ambasador Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, kao i predsjednik UO Pane Škrbić.

Govor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića povodom nagrade Ličnost godine i pozdravni govor Valentina Inzka
Govor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića povodom nagrade Ličnost godine i pozdravni govor Valentina Inzka, Foto: Najmenadžer

Ličnost godine Evrope je predsjednik Albanije Ilir Meta, iz BiH Željko Komšić

Evropski nezavisni/neovisni Žiri je i ovog puta proglasio ”Evropsku ličnost godine”, između predsjednika i premijera država Jugoistočne i srednje Evrope. Evropska ličnost 2020. godine je predsjednik Republike Albanije, g. Ilir META koji je pozdravio skup video linkom, dok je Ličnost godine između visokih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine, prema mišljenju našeg Evropskog žirija, član Predsjedništva BiH, g. Željko Komšić, koji se skupu obratio uživo.

Nagrada za nauku pripala prof. dr. Ivanu Đikiću, najbolji novinar Senad Hadžifejzović

Senad Hadžifejzović je proglašen za najboljeg novinara
Senad Hadžifejzović je proglašen za najboljeg novinara, Foto: Najmenadžer

Večerašnja dodjela specijalnih nagrada i priznanja je, radi aktuelnosti, počela nagradama za medicinu i znanost te nagradom za informiranje. Nagradu za nauku je dobio prof. dr. Ivan Đikić, dok je g. Senad Hadžifejzović proglašen za najboljeg novinara. Istovremeno je FACE TV proglašena najboljom televizijom.

Nagradu za najbolji radio dobio je RSG Radio i vlasnik Adnan Osmanagić.

Evropski najnačelnik općine Ibrahim Hadžibajrić

Evropski najnačelnik općine je Ibrahim Hadžibajrić
Evropski najnačelnik općine je Ibrahim Hadžibajrić, Foto: Najmenadžer

Evropski najnačelnik općine, u konkurenciji 107 načelnika iz više država, otišla je u ruke odličnom načelniku Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahimu Hadžibajriću, zbog izuzetnih zasluga za razvoj Općine Stari Grad, te za regionalnu, kulturnu i prijateljsku saradnju sa drugim općinama, gradovima i državama.

Nagrade za Gorana Jevrića, Vanju Vukojičić i Alena Kapkovića

Iz oblasti vodosnabdijevanja nagradu je dobio Regionalni vodovod Crna Gora čiji se direktor Goran Jevrić javio video linkom.

U oblasti investicija, kao najbolja mlada menadžerica, proglašena je Vanja Vukojičić iz kompanije WEISS LIGHT Pale, dok je Aura osiguranje tj g. Alen Kapković ponio nagradu za najbolju osiguravajuću kuću.

Nagrade Najmenadžer za Vanju Vukojičić i Alena Kapkovića
Nagrade Najmenadžer za Vanju Vukojičić i Alena Kapkovića, Foto: Najmenadžer

TOP 12 Evropskih Menadžera za Doživotno djelo

Nagrada pod nazivom TOP 12 EVROPSKIH MENADŽERA se dodijelila menadžerima i ličnostima koji u kontinuitetu više decenija stvaraju izuzetan bisnis i time i bolji život i za svoju okolinu, i za državu i za regiju. Svi oni su i raniji dobitnici nagrade ovog Žirija.

Ovu najveću nagradu večeras su primili:

 1. Zoran Janković, Ljubljana, Slovenija, Najgradonačelnik
 2. Dušan Perović, Termovent Commerc, Beograd, Srbija
 3. Milorad Krstić, Njemačka, biznisi u više zemalja
 4. Žarko Radulović, Montenegro Star, Hotel Splendid, Crna Gora,
 5. Ilija Studen, Studen Group, Austrija
 6. Dejan Ljevnaić, OC Jahorina, BiH,
 7. Mihajlo Mihajlovski, Sjeverna Makedonija
 8. Edin Dacić, Švajcarska, biznisi u više zemalja
 9. Tomislav Antunović, Hrvatska
 10. Marinko Umičević, Bema Banja Luka, BiH
 11. Fahrudin Salihović, Pivara Tuzla, BiH
 12. Snježana Koepruner, TMT Travnik, BiH
Najmenadžer nagrada za Snježanu Koepruner i Fahrudina Salihovića
Najmenadžer nagrada za Snježanu Koepruner i Fahrudina Salihovića, Foto: Najmenadžer

Bilo je to veče koje je nagradilo sjajne uspješne ljude koji su svojim radom zaslužili ovakve ‘Oskare’ popularnosti, jer stvaraju bolje sutra za sve nas.

Najmenadžer