U oktobru su potrošačke cijene u Sloveniji bile niže za 0,1 posto na godišnjoj, a 0,3 posto na mjesečnoj osnovi. Na godišnjoj razini, naftni proizvodi su pali za oko petinu, dok su cijene hrane porasle za 3,6 posto, objavio je njihov statistički zavod, prenosi STA.

Oktobarska godišnja deflacija u potpunoj je suprotnosti s podacima iz oktobra prošle godine, kada je Slovenija imala 1,4% inflacije. Prosječni 12-mjesečni rast cijena bio je 0,4%, nakon 1,6% u istom periodu prošle godine.

U odnosu na oktobar prošle godine cijene usluga bile su u prosjeku više za 1,2 posto, a cijene roba za 0,8 posto. Polutrajna roba pala je za 1,2 posto, trajna za 0,9 posto, a netrajna za 0,7 posto.

Niže cijene naftnih derivata, 1,2 procentna poena, najviše su doprinijele godišnjoj deflaciji; benzin je pao za 22,5 posto, dizel za 20,7 posto, a tečna goriva za 20,9 posto. Čak su i jeftiniji rabljeni automobili doprinijeli deflaciji (za 12 posto).

S druge strane, godišnji rast cijena povećao je rast cijena hrane (za 3,6 posto), kao i rast cijena duhanskih proizvoda (za 5,3 posto) i rast cijena vodoopskrbe i raznih usluga povezanih sa stanovanjem (za 6,5 ​​posto). ).

U međuvremenu je porast cijena odjeće i obuće najviše doprinio mjesečnoj inflaciji. Odjeća je bila 8,9 posto skuplja nego u septembru, a obuća 5,3 posto. Duhanski proizvodi također su poskupili (za 5,3 posto).

S druge strane, razinu cijena smanjili su jeftiniji paketi za odmor (za 7,6 posto) i jeftinije svježe voće (za šest posto).

Mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su cijene na godišnjem nivou pale za 0,5 posto. Prosječni 12-mjesečni rast cijena iznosio je 0,2%. Na mjesečnom nivou cijene su porasle za 0,3 posto.

Roba je u jednoj godini pojeftinila za 1,7 posto. Cijene netrajne robe pale su za dva posto, polutrajne robe za 1,2 posto, a trajne robe za 0,8 posto. Cijene usluga u jednoj godini porasle su u prosjeku za 1,4 posto.

STA