Većina glasača je na referendumu u Kantonu Ženeva podržalo uvođenje minimalne zarade od 23 franka na sat, a vjeruje se da će ona biti najviša na svijetu.

Prema vladinim podacima, 58 odsto izašlih na referendum izjasnilo se za minimalnu satnicu od 23 franka, koju je podržala koalicija radničkih sindikata, a cij je, kako su naveli, “borba protiv siromaštva, podsticanje socijalne integracije i doprinos poštovanju ljudskog dostojanstva”.

Švajcarska nema zakone o minimalnoj zaradi na nacionalnom nivou, a Ženeva je prvi od 26 kantona koji je posljednjih godina glasao o tome na referendumu, navodi CNN, prenosi Index.

“Novu minimalnu zaradu primaće oko šest odsto radnika u kantonu od 1. novembra”, rekao je za CNN državni savjetnik Ženeve Mauro Pogija.

Krovna sindikalna organizacija u Ženevi opisala je ovakav ishod referenduma kao “istorijsku pobjedu od koje će korist imati 30.000 radnika, među kojima je dve trećine žena”.

Državno vijeće u Ženevi i lokalna izvršna vlast uoči referenduma su se izjasnili protiv ove mjere, uz obrazloženje da će to biti najveća minimalna zarada na svijetu.

Švicarski sistem direktne demokratije omogućava građanima da se četiri puta godišnje izjašnjavaju na referendumima o važnim temama, a predviđa i prikupljanje potpisa za “narodne inicijative”.

Dva prethodna referenduma o povećanju minimalne zarade održana su 2011. i 2014. godine i tada nije bio većinske podrške građana, a u drugom slučaju bio je to nacionalni referendum o uvođenju minimalca od 22 franka po satu, čemu se usprotivilo 76 odsto birača.

“Novi referendum u Kantonu Ženeva održan je 27. septembra i 58 odsto građana prihvatilo je satnicu od 23 franka, odnosno minimalnu mjesečnu zaradu nešto veću od 4.000 franaka”, kazao je Pogija.

ONASA-FoNet