Međunarodni dan muzeja, 18. maj, Muzej grada Zenica obilježava i dvodnevnom regionalnom manifestacijom „Drevni Iliri – zajednička baština“, čiji će sadržaji danas i sutra biti realizirani u prostoru zeničkog muzeja i tvrđave Starog grada Vranduk.

U sklopu ovog projekta, u kojem sudjeluju zenički muzej te NVO Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja (Crna Gora) i Biblioteka „Slovo“ iz Lapova (Srbija), danas su promovisane zbirke „Ilirske legende“ i „Ilirsko kraljevstvo“, čiji je izdavač Regionalni festival fantastične književnosti „Refesticion“ iz Bijelog Polja.

Koordinator Festivala Dragić Rebrenović, na današnjoj press-konferenciji u Muzeju grada Zenica istakao kako mu je drago što su ponovo partneri na ovom projektu te što nastavljaju i uspješnu, dugogodišnju saradnji sa ovom institucijom kulture u Zenici.

– Veoma je značajno što smo ponovo uspjeli da aktiviramo i jednu temu koja je, možda, nepravedno zapostavljena- kako u istoriji tako i u istraživanjima. To je civilizacija koja je spajala sve nas i ove prostore Balkana- drevni Iliri.

Podrška WBF-a bila je izuzetna i uspjeli smo da odštampamo knjige kratkih priča, strip, realizovali smo i radionice za učenike iz ovih gradova – kazao je Rebrenović.

Cilj projekta, podvukao je, bio je da povežu stvaraoce i institucije iz ove tri države.

Direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević istakao je kako su, s obzirom da obilježavaju i Međunarodni dan muzeja, pripremili mnoštvo sadržaja.

– Sadržaje smo upotpunili i promocijama nekoliko autorskih knjiga, Danijele Vulićević (Prstohvat ničega) i Alme Zornić (Bašeskijini mrtvi), koje ćemo sutra predstaviti u Vranduku, gdje pripremamo i set zabavnog programa- kazao je direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević, koji će sutra također promovirati svoju knjigu „Srce od kostiju“.

Napomenuo je kako će sutra, u prostoru tvrđave Starog grada Vranduka, organizirati viteške igre, takmičenje u streljaštvu, pripremati i kušati jela antičke kuhinje…

Sutra će biti promovirana i zbirka „Putevima Ilira“, koja sadržava radove učenika iz BiH, Crne Gore i Srbije; kao i zbirka „Drevni Iliri“, autora iz regiona Zapadni Balkan.

Večeras će, sa početkom u 19.00 sati, u prostoru Muzeja grada Zenica biti promovirana i knjiga stripa „Stope u vremenu“ te multimedijalna izložba stripa, na kojoj će biti prezentirani radovi učenika iz Zenice, Lapova i Bijelog Polja.

ONASA