Ekonomske aktivnosti u eurozoni naglo su pale u martu zbog mjera koje vlade preduzimaju kako bi zaustavile širenje koronavirusa, ograničavajući putovanja i tražeći od građana da ostanu kod kuće, pokazuje izvještaj Markita.

Indeks menadžera nabavke (PMI) potonuo je u martu nešto više od 20 bodova u odnosu na februar, na 31,4 boda, najniži nivo od 1998. godine kada je londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka počela objavljivati izvještaje.

Vrijednost indeksa niža je od 50 bodova što signalizuje pad aktivnosti u ekonomiji, prenosi SEEbiz.

Glavni poslovni ekonomista Markita, Chris Williamson, kazao je da je urušavanje poslovnih aktivnosti širom eurozone u martu uveliko nadmašilo čak i ono čemu su svjedočili na vrhuncu globalne finansijske krize.

Prema njegovim riječima, vrijednost indeksa signalizuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) na tromjesečnom nivou za oko dva odsto, koji bi mogao biti još i veći ako vlade u narednim mjesecima posegnu za još restriktivnijim mjerama obuzdavanja virusa.

“Nagli pad aktivnosti zabilježen je u Francuskoj, Njemačkoj ali i u ostatku eurozone pod uticajem nastojanja vlada da sve oštrijim mjerama obuzdaju širenje koronavirusa”, navodi Williamson.

Posebno je teško pogođen uslužni sektor, bilježe u Markitu, dodajući da su ograničenja kretanja i mjere izolacije najveći udarac zadale restoranima, turizmu i organizatorima putovanja.

Industrija je takođe bilježila pad aktivnosti, iako nešto blaži nego u februaru.

Virus je snažno pogodio potražnju i u uslužnom i u proizvodnom sektoru, napominju u londonskoj kompaniji.

“Potražnja za brojnim dobrima i uslugama dramatično je pala, a paralelno su do sada gotovo neviđena kašnjenja u lancima nabave zagušila proizvodnju”, kazao je Williamson.

Među vodećim ekonomijama eurozone izdvajala se Francuska najvećim padom poslovnih aktivnosti u gotovo 22 godine.

Nešto blaži pad zabilježen je u Njemačkoj, pri čemu Markit izdvaja urušavanje aktivnosti u uslužnom sektoru, najveće otkada su počeli pratiti podatke.

Menadžeri su ujedno izrazito pesimistični u prognozama za predstojećih 12 mjeseci.

“Poslovna očekivanja za predstojećih 12 mjeseci potonula su na najniži novo otkada ih pratimo, što upućuje na zaključak da političari do sada nijesu uspjeli udahnuti dašak optimizma”, zaključio je Williamson.

MINA-BUSINESS