Modna i tekstilna kompanija Varteks izvijestila je u četvrtak o novitetu na hrvatskom tržištu – muškom odijelu s antiviralnim premazom, za koji tvrdi da smanjuje moguću prisutnost više od 99 posto virusa unutar dva sata, no ističe i da ne štiti potpuno od zaraze.

Riječ je, kako se navodi, o tehnološkoj inovaciji u proizvodnji tkanine “ViralOff” koju je razvio talijanski proizvođač Marzotto u suradnji s tvrtkom u biomedicinskom sektoru Polygiene.

“Ova tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima”, istaknuli su iz Varteksa u priopćenju.

Antiviralni premaz eliminira viruse, ali ne predstavlja potpunu zaštitu

Marzotto tkaninu od kojeg je odijelo izrađeno čini stopostotna runska vuna, a antiviralni premaz eliminira viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od dva sata s odjeće nestane prisutnost virusa, tvrde u Varteksu.

Ističu i da premaz ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze.

Aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan dioksida i srebro klorida, nanosi se na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i djece, kao niti kućnih ljubimaca, kaže se u priopćenju.

“ViralOff” premaz na tkanini također i štiti odjeću, dezinficira je, smanjuje potrebu za njenim čišćenjem te joj produžava vijek trajanja, a kako bi zadržalo svoju učinkovitost, odijelo s takvim premazom se održava suhim kemijskim čišćenjem koje neće narušiti njegova svojstva, naveli su iz Varteksa.

Hina