Važnost dobrog noćnog sna – obično između šest i osam sati – nikada ne treba potcjenjivati. Spavanje je neophodno, jer utiče na to kako se osjećamo, izgledamo i kako funkcioniramo svakodnevno. Dok spavamo, tijelo provodi brojne aktivnosti, uključujući rast, popravku ćelija i jačanje imunološkog sistema. Da ne pominjemo da nam san vraća energiju i utiče na naš ukupan kvalitet života.

Ako mislite da nedostatak sna nije ozbiljna stvar, možda ćete htjeti ponovo razmisliti. Nedostatak sna može prouzrokovati širok spektar ozbiljnih problema i uzrokovati da se ljudi osjećaju razdražljivo, manje fokusirani i više zaboravni. Evo šest bolesti koje su izazvani nedostatkom sna, na koje treba paziti.

6 Bolesti uzrokovane nedostatkom sna

6. Alchajmerova bolest

Spavanje je neophodno da mozak izbaci cerebralni otpad kako bi se spriječilo njegovo nakupljanje i izazivanje demencije ili drugih bolesti, poput Alchajmerove. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Neurology, istraživači iz Johns Hopkinsa su otkrili da je malo spavanja ili loš kvalitet sna povezan sa Alchajmerovom bolešću i čak mogu uticati na njegovu progresiju. Studija je pratila 70 odraslih osoba u dobi između 53 i 91 godine. Učesnici sa lošim navikama spavanja imali su veće količine taloženja beta-amiloida u mozgu, prema PET skeniranju. Na kraju, istraživači su zaključili da je loš san spriječio mozak da očisti beta-amiloidni otpad koji dovodi do cerebralnih bolesti.

5. Pretilost i dijabetes

Prema istraživačima sa Univerziteta u Čikagu, otkrivena je veza između lošeg sna i gojaznosti koja na kraju dovodi do dijabetesa. Studija je pokazala da malo sna dovodi do nakupljanja masnih kiselina, što utiče i na metabolizam i na osjetljivost na insulin. Istraživanje je analiziralo obrasce spavanja 19 učesnika muškog spola tokom tri noći, a istraživači su otkrili da su muškarci, koji su spavali samo četiri sata, imali nivoe masnih kiselina u krvi 15 do 30 posto više nego učesnici koji su spavali 8,5 sati noću. Oni koji su spavali manje vremena takođe su pokazivali znakove predijabetesa i gojaznosti, za razliku od onih koji su spavali više.

4. Kardiovaskularne bolesti

Manjak sna je jedan od vodećih uzroka srčanog i moždanog udara, a budući da je kardiovaskularna bolest pod velikim uticajem ishrane i načina života, ne iznenađuje da je krivac loš san. Evropsko kardiološko društvo predstavilo je dokaze na svom godišnjem sastanku da san direktno utiče na rizik od srčanih oboljenja. Njihova studija je pratila 657 ruskih muškaraca u dobi od 24 do 64 godine tokom 14 godina i utvrdila da su dvije trećine onih koji su imali srčani udar također patili od poremećaja spavanja. Takođe je utvrđeno da oni sa slabim snom imaju veći rizik od infarkta miokarda, što je srčani udar izazvan umiranjem srčanog mišića. Imali su i 1,5 do 4 puta veći rizik od moždanog udara.

3. Samoubistvo

Poznato je da nedostatak sna izaziva ozbiljne psihičke probleme. Prema istraživanju iz 2014. godine, otkrivena je veza između incidenata samoubistva kod odraslih i lošeg sna, bez obzira na prethodne simptome depresije. Studija Medicinskog univerziteta u Stenfordu je 10 godina pažljivo ispitala 420 mladih i odraslih srednjih godina. Nažalost, istraživanje je pokazalo da je od 420 učesnika, 20 muškaraca koji su loše spavali počinili samoubistvo. Takođe je utvrđeno da je hronični nedostatak sna povezan sa 1,4 puta većim rizikom od samoubistva.

2. Ulcerativni kolitis

Ulcerativni kolitis je hronična upalna bolest crijeva koja uzrokuje dugotrajnu upalu i čireve u probavnom traktu, prema Mayo klinici. Istraživanja su pokazala da je kolitis, zajedno sa Kronovom bolešću, u korelaciji sa deprivacijom sna. U istraživanju iz 2014. godine koje su objavili istraživači iz Massachusetts Generala, naučnici su pažljivo proučavali žene (Nurses Health Study (NHS) I od 1976. i NHS II od 1989) i otkrili da su žene koje su spavale šest sati ili manje, uprkos faktorima rizika kao što je starost, težina, pušenje i piće, češće patile od ulceroznog kolitisa ili Crohnovog. Dok je premalo spavanja također uticalo na žene, previše sna je predstavljalo isti rizik za žene, što je značilo da je dobijanje odgovarajuće količine sna svake noći ključno za izbegavanje zapaljenja u digestivnom traktu.

1. Rak prostate

Istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention otkrilo je da je spavanje nevjerovatno korisno za zaštitu prostate. Studija je pratila 2425 Islandskih 67-96-godišnjaka u periodu od tri do sedam godina i pažljivo proučavala njihove obrasce spavanja. Muškarci koji su patili od problema sa spavanjem imali su 60% veću šansu da razviju rak prostate, dok su oni koji su imali problema sa spavanjem bili skoro 120% verovatnije da će biti pogođeni bolešću, a takođe su iskusili agresivni oblik bolesti. Istraživači su zaključili da je rak prostate zahvaćen melatoninom i da su dodatne studije pokazale da viši nivoi melatonina pomažu u suzbijanju rasta tumora.

Ako zbog zabave ili rada noću malo spavate, možda je vrijeme da razmislite da li je sve to vrijedno toga. A ako imate problema sa spavanjem, trebali biste potražiti medicinsku pomoć kako biste dobili adekvatan tretman i izbjegli suočavanje s teškim posljedicama.

Izvor: Healthiguide