19.festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online počinje večerašnjim otvaranjem i proglašenjem pobjednika Konkursa za najbolji dramski tekst.

Festival će biti emitovan online od 1. do 7. juna. Festivalski program dostupan putem Youtube kanala BNP Zenica i putem web stranice bnp.ba će biti dostupan od 19.30 sati kad će biti upriličeno zvanično otvaranje Festivala i dodjela Nagrade.

Večeras od 19:30 sati će biti otvoren i Festivalski kutak u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, te će pozorišna publika imati priliku pogledati online program u zeničkom BNP-u uz ugodno druženje sa glumicama i glumcima i menadžmentom.
Nakon otvaranja 19. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online, bit će emitovana predstava “Zagrljenici” prema tekstu Miodraga Žalice, u režiji Roberta Raponje i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Na 6. festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2007. predstava je osvojila čak sedam festivalskih nagrada, među kojima je i Nagrada za najbolju predstavu u cjelini. U predstavi igraju: Ermin Bravo, Selma Alispahić, Džana Pinjo i Mirela Lambić. Prije predstave emituje se razgovor sa Robertom Raponjom, rediteljem predstave, i glumicom Selmom Alispahić, koja tumači glavnu ulogu. Moderator razgovora je glumac Nusmir Muharemović, član glumačkog ansambla BNP-a Zenica.

U utorak, drugog dana 19. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online, očekuje nas bogat sadržaj u okviru Glavnog i Pratećeg programa o kojem se možete informisati putem zvanične stranice Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ili putem Youtube kanala BNP Zenica.