Umjetničke institucije upozoravaju da se Britanija suočava s “kulturološkom katastrofom” zbog pandemije koronavirusa koja bi mogla rezultirati gubitkom 400.000 radnih mjesta.

Studija istraživačkog centra Oxford Economics kaže da bi kreativne industrije u Velikoj Britaniji ove godine mogle izgubiti 74 milijarde funti prihoda, a petina od dva miliona radnih mjesta u kreativnom sektoru u Velikoj Britaniji mogla bi biti izgubljena, javlja AP.

Muzika, pozorište, umjetnost, dizajn, arhitektura i izdavaštvo svake godine generiraju milijarde za britansku ekonomiju, ali klubovi, pozorišta, kino dvorane, koncertne dvorane i umjetničke galerije su u martu zatvorene u sklopu restriktivnih mjera. Zatvoreni prostori će vjerovatno ostati zatvoreni još mnogo mjeseci zbog mjera obaveznog održavanja fizičke distance.

Izvršna direktorica Caroline Norbury iz federacije Creative Industries, koja lobira za umjetnost i kulturu, rekla je u srijedu da bez državne podrške “hiljade vodećih kreativnih preduzeća u svijetu morat će zatvoriti svoja vrata”.

Ona je pozvala vladu da uspostavi “fond za kulturnu obnovu” i nastavi programe podrške koji su podržavali samozapošljavanje ljude.

FENA