Kompanija IAG, vlasnik British Airwaysa, zabilježila je 2020. godine rekordan gubitak od 7,43 milijarde eura (9,0 milijardi dolara).

Kompanija je danas upozorila da ne može da predvidi kada će se letovi vratiti na normalan nivo.

IAG očekuje da će u periodu januar-mart tekuće godine ostvariti letove na nivou od oko 20 posto kapaciteta iz 2019. godine, naspram 27 procenata u posljednja tri lanjska mkeseca, prenosi Reuters.

Iz kompanije su poručili da neizvjesnost u pogledu trajanja pandemije znači da IAG ne može dati prognozu buduće dobiti, što ilustruje razmjere izazova pred kojima se nalazi novi izvršni direktor IAG-a, Luis Gallego, koji je na toj funkciji tek od septembra 2020.

“Radi sigurne ponovne uspostave zračnog prometa apeliramo da se uvedu jedinstveni međunarodni standardi testiranja na koronavirus i digitalne zdravstvene propusnice za putnike”, rekao je.

IAG se, kako kažu, zasada nastavlja fokusirati na smanjenje troškova kako bi smanjio gubitke. Dodaju da raspolažu ukupnom likvidnošću od 10,3 milijarde eura.

“Da bi građani ponovo mogli putovati, treba utvrditi jasan plan postupnog ukidanja postojećih ograničenja kada za to budu stvoreni uvjeti”, poručio je Gallego u priopćenju.

Operativni gubitak IAG-a, prije jednokratnih stavki, dostigao je 4,37 milijardi eura, što je malo bolje od prognoze analitičara koji su očekivali minus od 4,45 milijardi.

Akcije IAG-a su porasle jutros za 1 procenat na 188 penija, na trgovanju prije otvaranja Londonske berze, a u posljednjih pet dana su skočile za 13 posto nakon najave Britanije o restartovanju putovanja. Tokom posljednjih 12 mjeseci, međutim, vrijednost akcija IAG-a je prepolovljena.

Uprkos velikim gubicima, IAG ne odustaje od plana da kupi špansku avio-kompaniju Air Europe, a u januaru je objavio da se cijena španskog prevoznika prepolovila na 500 miliona eura, uz period odloženog plaćanja od šest godina.

Kompanija je nastala prije 10 godina spajanjem British Airwaysa and španske Iberia-e a od tada su postali vlasnici kompanija BMI (2011), Vueling (2012), Aer Lingus (2015) and sada bi trebalo da postanu vlasnici Air Europa.

ONASA/B92/Tanjug