Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere, no krajem tjedna na tržištima je zavladala nesigurnost jer je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,9 posto, na 27.682 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,5 posto, na 3.348 bodova, a Nasdaq indeks također za 1,5 posto, na 11.075 bodova.

Prvi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa nakon četiri tjedna pada ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Microsoft, nakon što su tjednima bile pod pritiskom.

„S obzirom na razočaranje iz Washingtona, čini se da su ulagači odlučili potražiti sigurnost u velikim tehnološkim kompanijama, koje su posljednjih mjeseci predvodile dobicima na tržištu”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Polovicom tjedna ulagače je razočarao korak unazad u pregovorima između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera.

Ministar financija Steven Mnuchin ponudio je u pregovorima svoj paket mjera, vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je da su Demokrati i Bijela kuća zapeli u raspravi o vrijednosti paketa.

„Sve ovisi o paketu poticaja, a loptica je u rukama Kongresa. Vjerujemo da se bliži dogovor, no zadnji koraci često su najteži. Očekujemo da će do dogovora doći prije predsjedničkih izbora i da će obje strane proglasiti pobjedu”, kaže Detrick.

A da su poticaji nužni, pokazuju podaci prema kojima oporavak gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu.

Broj zaposlenih u rujnu porastao je za samo 661 tisuću, nakon 1,5 milijuna u kolovozu, što je znatno manje nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Rujanski rast broja zaposlenih najmanji je od početka oporavka američkog tržišta rada u svibnju, što signalizira da će trebati puno vremena da se nadoknade 22 milijuna radnih mjesta izgubljena u ožujku i travnju i da je gospodarski rast usporio na prijelazu u četvrti kvartal.

Loše je na tržište u petak utjecala i vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom i da je u karanteni.

To je, kažu analitičari, pridonijelo nesigurnosti na tržištima, koja su ionako nestabilna zbog predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 5.902 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,8 posto, na 12.689 bodova, a pariški CAC 2 posto, na 4.824 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,8 posto, na 23.029 bodova.

Hina