Iako izvor ili način prijenosa novog koronavirusa koji uzrokuje upalu pluća nije poznat, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podsjetila je stanovništvo i zdravstvene radnike na osnovne principe za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija.

U saopćenju se navodi da je potrebno izbjegavati bliski kontakt s ljudima koji pate od akutnih respiratornih infekcija, preporučuje se često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom te izbjegavanje nezaštićenog kontakta s životinjama.

Preporučeno je i da osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije treba da vode računa o tome da kašlju na dovoljnoj udaljenosti te prilikom kašljanja i kihanja usta prekrivaju maramicama za jednokratnu upotrebu.

Iz WHO-a su pozvali sve zdravstvene ustanove da poboljšaju standardne prakse prevencije i kontrole u bolnicama, posebno u odjelima za hitne slučajeve.

Svjetska zdravstvena organizacija nije izdala neke posebna upozorenja za putnike, ali su ih pozvali da u slučaju simptoma koji ukazuju na respiratorne bolesti tokom ili nakon putovanja potraže medicinsku pomoć te s ljekarima razgovaraju o svom zdravstvenom historijatu.

Međutim, zdravstvene institucije trebale bi raditi s organizacijama za putovanja, promet i turizam kako bi putnicima pružili informacije i na taj način smanjili rizik od akutnih respiratornih infekcija u putničkim zdravstvenim klinikama, putničkim agencijama i prijevoznicima.

U saopćenju te organizacije podsjeća se da je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite u Japanu (MHLW) prijavilo slučaj laboratorijski potvrđenog koronavirusa (2019.-nCoV) iz Wuhana, provincija Hubei, Kina. Pacijent je muškarac, u dobi od 30 do 39 godina, živi u Japanu.

Pacijent je otputovao krajem decembra u Wuhan u Kini gdje se razbolio početkom januara iako nije bio u posjeti tržnici morskih plodova Huanan ili bilo koje drugo tržište živih životinja u Wuhanu, ali je bio u bliskoj vezi s osobom koja ima upalu pluća.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) javila ranije da ovakav virus nije identificiran kod ljudi ranije, ali virusi koji napadaju respiratorne organe spadaju u vrlo široku porodicu virusa mada samo šest (prema novim saznanjima sedam) napada ljude.

Naučnici vjeruju da su životinje “najvjerojatniji primarni izvor”, ali da je došlo do prenošenja s čovjeka na čovjeka i ono što je još poznato je da je znakovi infekcije uključuju respiratorne smetnje, povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, kratak dah i otežano disanje.

ONASA