Na javni poziv za subvencije i premije namijenjene za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji, u vrijednosti od oko milion KM, pristiglo je rekordnih 1.412 prijava.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, čak trećina – preciznije 572 sugrađanina prijavila su se za dodjelu subvencija za nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za povrtarsku proizvodnju, u okviru nastojanja da se, usljed pandemije korona virusa, zasije što više slobodnih poljoprivrednih površina.

U toku su aktivnosti na realizaciji refundacija za ovaj dio podsticaja. Poslije toga, nastavlja se razmatranje preostalih zahtjeva kako je i predviđeno dinamikom i rokovima definisanim u Pravilniku o uslovima i načinu sufinansiranja poljoprivrede na teritoriji grada u 2020. godini, naveli su iz Centra.

Za nabavku sjemena strnih žita kukuruza, TDS-a i heljde, nabavku vještačkog đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava za ratarsku proizvodnju prijavljen je 441 kandidat, dok su se za nabavku plastenika javila tri poljoprivrednika.

Za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i opreme u animalnoj proizvdonji stiglo je ukupno 127 prijava, za sufinansiranje troškova analiza, sertifikacije, deklarisanja i brendiranja za plasman proizvoda u Krajiškoj kući 18 i šest prijava za start ap pakete. Za premije za pčelinja društva prijavila su se 162 kandidata i 83 za odgoj priplodnih junica.

Na javni poziv za podsticajna sredstava, koji je bio otvoren do 21. maja, mogli su se prijaviti poljoprivredni proizvođači (fizička lica, samostalni preduzetnici iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i udruženja koja se bave poljoprivredom), a za nabavku sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za ratarske i povrtarske kulture, pored nosioca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava mogla su konkurisati i neregistrovana domaćinstva, ističu iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

ONASA