Za vikend bez PDV-a u Sjevernoj Makedoniji ostvaren je promet u iznosu od 558.176.715 denara, što znači da će građani dobiti povrat PDV-a u iznosu od 66.853.929 denara (oko 1,09 miliona eura), rekli su iz Uprave javnih prihoda te zemlje.

“10., 11. i 12. oktobra 2020. godine ukupno je 204.088 građana kupilo makedonske proizvode i usluge, kao i računarsku opremu i skeniralo izdate fiskalne račune putem aplikacije MojDDV”, rekli su iz UJP.

Uprava javnih prihoda Sjeverne Makedonije će isplatiti novac građanima na njihove transakcijske račune u roku od 15 dana od zadnjeg dana skeniranja fiskalnih računa.

Iz analiza i poređenja koje je izvršila Uprava za javne prihode, potrošnja makedonskih proizvoda ovog vikenda bez PDV-a u odnosu na potrošnju istih proizvoda prethodnih vikenda u istom mjesecu povećana je za 2,2 puta.

Pored toga, ovog vikenda je skenirano tri puta više fiskalnih računa i ostvaren je 9,5 puta veći promet makedonskih proizvoda u odnosu na isti prošlogodišnji.

Prva mjera od četiri mjere iz seta antikriznih mjera koje je usvojila Vlada započela je mjerom “Vikend bez PDV-a” koju je Uprava za javne prihode u potpunosti provela.

Rezultati ove mjere više su nego uspješni jer građanima znače više novca, jačajući domaći budžet i istovremeno povećavajući potrošnju makedonskih proizvoda i usluga. Podsticanje prometa makedonskih kompanija podrška je u kriznim vremenima, što takođe utiče na poboljšanje likvidnosti kompanija, navodi UJP.

Uprava javnih prihoda Sjeverne Makedonije