Žene u Evropi u prosjeku zarađuju devet posto niže plaće od muškaraca na istoj poziciji, a razlog je najčešće to što svoju karijeru stavljaju postrani zbog porodice, pa rade pola radnog vremena ili na manje zahtjevnim niže plaćenim pozicijama, pokazalo je istraživanje međunarodnog portala za plaće “Paylab”.

Najčešći razlog nesrazmjera plaća je to što žene stavljaju svoje karijere na čekanje zbog djece, priopćio je danas portal MojPosao.

Potreba za uravnoteženjem obiteljskih i radnih obveza često prisiljava žene da preuzmu posao koji je manje zahtjevan u smislu vremena. Zbog toga također imaju tendenciju manje težiti ka rukovodećim pozicijama, pokazuje istraživanje.

Žene na niže plaćenim mjestima zbog radnog vremena

Žene obično rade na niže plaćenim pozicijama, odnosno u djelatnostima kao što su administracija, računovodstvo, zdravstvo i socijalnu skrb, ljudski resursi, obrazovanje i farmaceutski proizvodi.

Muškarci su, pak, u djelatnostima s najboljim plaćama, kao što je IT, menadžment, transport i logistika, građevinarstvo, energetika, telekomunikacije, industrija i tehnologija, pojašnjava se u priopćenju.

Djelatnosti s uravnoteženijim omjerom su trgovina, umjetnost i kultura, bankarstvo, marketing, turizam i usluge.

Milenijalci imaju mnogo više radnih mjesta i mogućnosti za napredovanje u karijeri nego prošle generacije. Zahvaljujući radnom iskustvu, također imaju veće samopouzdanje i ambicije.

Zaposlenost žena je nešto iznad 66% u EU

Zaposlenost žena u EU-u je nešto viša od 66 posto. Broj zaposlenih žena se povećava, a u zadnjem desetljeću porasla je za šest posto, pokazuju podaci “Eurostata”.

“Najveći napredak u zapošljavanju žena ostvarile su Malta, Njemačka i nove države članice, uključujući Poljsku, Bugarsku i Mađarsku, gdje je zaposlenost žena porasla za 10 posto”, rečeno je.

Stanje najbolje u nordijskim zemljama

Ipak, zemlje u kojima su razlike najveće su Malta, Italija, Grčka, Rumunjska i zemlje srednje Europe, što uključuje Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku.

Zemlje u kojima je zapošljavanje najviše uravnoteženo su nordijske, primjerice Litva, Finska, Norveška, Švedska i Latvija, gdje je razlika manja od pet posto.

Muškarci su u prosjeku za 11,5 posto aktivniji u zapošljavanju u odnosu na žene, navovi se u priopćenju.

Radna mjesta na nepuno radno vrijeme povećavaju sudjelovanje žena na tržištu rada. Takvi položaji su na raspolaganju u Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj, gdje su pružene bolje mogućnosti za pronalaženje ravnoteže između posla i privatnog života.

Najatraktivnije nefinancijske pogodnosti uključuju vremensku fleksibilnost.

“Sve veći broj firmi zaposlenicima nudi fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće i više slobodnih dana. Te nefinancijske beneficije potiču žene da se uključe u rad”, stoji u priopćenju.

Kompanije ulažu napore, dodaje se, kako bi stvorile radne uvjete i osigurale jednake mogućnosti te potaknule žene za što brži povratak na posao s porodiljskog dopusta.

Međunarodni portal za plaće “Paylab” dugoročno je pratio kretanje plaća zaposlenika na nivou pojedinačnih radnih mjesta.

Rodna razlika posebno dolazi do izražaja u analizama plaća za istu poziciju, jer se usporedba temelji na približno identičnom opterećenju i preduvjetima.

ONASA