Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije izdalo je rješenje kojim se kompaniji Zijin Mining odobrava izgradnja rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova za rudnik bakra i zlata „Čukaru Peki“, piše na stranici ovog Ministarstva.

Rudarskim projektom predviđena je godišnja proizvodnja od 3,3 miliona tona rude bakra i zlata, a eksploatacione rezerve iznose 36.990.000 tona rude, navodi se u izvještaju.

Ukupna vrijednost investicija na projektu „Čukaru Peki“ iznosi 474 miliona eura.

Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u posljednjem kvartalu 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, poslije Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto, navodi Ministarstvo.

Ziđin je vlasnik i obližnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB Bor).

Ležište bakra i zlata Čukaru Peki nalazi se u istočnoj Srbiji, pet kilometara južno od Bora. Procijenjeno je početkom 2020. da količina rude u Gornjoj zoni ležišta iznosi 46,15 Mt, sa srednjim sadržajem bakra u rudi 2,71% i prosječnim sadržajem zlata od 1,7 g/t. Tada je navedeno da će Rudnik pokrivati površinu od oko 1.014,99 ha zemljišta i planirana je kupovina dodatnih 243 ha.

Unatoč otporu okolnog stanovništva i ekoloških udruga zbog uništavanja ekosistema i negativnog uticaja na okolinu, s projektom se nastavlja.