Zoran Zaev, premijer Vlade Republike Makedonije: ”Volim Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu“

 • i ovoj državi sve su očiglednije promjene na svakom koraku
 • zabilježeno – u poređenju sa prvim
  kvartalom 2018 – povećanje industrijske proizvodnje
 • stvaranje povoljnijeg ambijenta za kvalitetnije privređivanje
  ohrabrujuće: porast izvoza za 14,3%
 • preporuka Evropske komisije za pregovore o punopravnom članstvu u NATO-u – motivirajuća
 • jačanje veza i regionalne saradnje između zemalja zapadnog Balkana
 • pozitivne ocjene o projektu izbora Najmenadžera i najkompanija jugoistočne i srednje Evrope
 • nezaboravan osjećaj tokom proglašenja za Ličnost godine 2017.

Nj.E. Zoran Zaev, ambiciozni i dinamični premijer Vlade Republike Makedonije, čovjek za kojeg zapadnoevropski mediji pišu da je „političar budućnosti“ i ”ličnost kojoj treba vjerovati“, primio je u glavnom gradu Makedonije Paneta Škrbića, generalnog direktora projekta Izbora najmenadžera i najkompanija jugoistočne i srednje Evrope, predsjednika evropskog Udruženja menadžera u Bosni i Hercegovini i glavnog i odgovornog urednika časopisa Euromanager.

U prijatnom razgovoru gospodin Zaev iznio je zanimljive podatke o makedonskoj ekonomiji i činjenice o korisnim promjenama i ukupnim dostignućima ove države.

Reforme i prioriteti

„Meni je uvek čast kada dajem izjave koje se odnose na situaciju u celom regionu, a bitne su i za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je na početku intervjua premijer ZAEV.

„Prošla je, to se zna, godina dana od uspostave nove vlasti u Makedoniji. Za to vreme kod nas se mnogo toga promenilo. Obezbedili smo uslove za razne pozitivne stvari, krenuli smo u efikasno otklanjanje slabosti i odlučno smo ušli u procese za značajna poboljšanja, naravno tamo gde su ona i moguća.

Makedoniju – u poređenju sa ranijom – sada prepoznaju kao sasvim drugačiju državu. Vidljive su nove vrednosti. Gradimo, i nastavićemo da to činimo, prijateljstvo sa svim balkanskim zemljama, kao i sa državama izvan ovog prostora. Po mnogo čemu smo, to se uveliko govori i piše, primer u ovom delu Evrope. Reforme traju u raznim oblastima, a prioriteti su sudstvo, sigurnosne strukture, državna administracija i mediji“.

P.ŠKRBIĆ: Ima, čuli smo, pomaka u ekonomskom rastu i razvoju. Koji su?

Z.ZAEV: Industrijska proizvodnja već u prvom kvartalu 2018. ima rast veći od 10%, poljoprivredna proizvodnja iznad 8%, energetski rast je premašio 9%…U ovom periodu pokazala se već i izvesnost rasta u devizama, pa je izvoz povećan za 14,3%, a strane investicije su za samo tri meseca dostigle iznos od 235 miliona eura. Ovaj rezultat, koji se odnosi na izvoz i strane investicije, najbolji je prvi kvartal od 2006. godine do sada. Pohvalio bih i to da je naplata poreza porasla za oko 8%.

„Idemo napred…“

P.ŠKRBIĆ: Dakle, generalan zaključak jeste…?

Z.ZAEV: Mnogo čega kod nas pokazuje da, kako se to kaže, ekonomija živi i ide napred, da prijatna atmosfera, koja postoji i razvija se u Makedoniji, veoma pozitivno deluje na biznis zajednice u celini. Važno je ako mi, političari, ulažemo napore da jačamo stabilnost i bezbednost, da, u suštini, stvaramo povoljan ambijent. Ako je ovo o čemu govorim ovako, a jeste, onda su, logično, biznismeni više motivirani da investiraju, da preuzimaju rizike, podižu kredite, otvaraju radna mesta i doprinose i snaženju GDP, a, razumljio, i novog izvoza.

Za bolji život

Zoran Zaev na jahti
Zoran Zaev, i u trenucima odmora razmišlja o budućnosti

”Nesebično smo ogroman broj časova potrošili da bismo pripremili i obezbedili uslove za – promene“, istakao je gospodin Zaev. ”Uspeli smo da zajedno glasamo za zakonska rešenja koja su važna za sutrašnjicu Makedonije – za reforme, sadašnje i one koje će tek doći, za kvalitetniji i sveobuhvatniji biznis u zajednici, jednom rečju – za bolji život građana Makedonije. Znači, rezultata ima i biće ih. Srećan sam zbog toga i doboko uveren da će Makedonija, hodeći ubrzano u integracionim procesima, stići i do još većih rezultata na unutrašnjem i vanjskom planu“.

Dokazivanje djelima

„Ja sam ekonomist. Drago mi je što mogu da služim svome narodu, a, verovatno, pomažem i zapadnom Balkanu. Svima nam je stalo do toga da stvaralačka atmosfera bude što bolja i korisnija za sve. Ovakvo opredelenje Makedonija dokazuje delima. To se vidi i kroz pojedine bitne parametre koje sam izneo u ovom razgovoru. Inače, raduje me i to što smo imali, i imamo, neophodnu političku kulturu da bismo uspostavili korektan i delotvoran dijalog između vlasti i opozicije i zato što i jedni i drugi znaju šta su i u čemu su njihove obaveze. Za sva zbivanja u državi vlast je svakako najodgovornija, ali i opozicija ima svoj, značajan dio odgovornosti“.

„Mi smo – blizu“

P.ŠKRBIĆ: Koliko je u ovom trenutku Makedonija bliža EU i NATO-u?

Z.ZAEV: Otvoreno govoreći, mislim da smo vrlo – blizu. Zašto? Zato što smo dobili bezuslovnu preporuku od Evropske komisije. Ta preporuka je kristalno jasna i znači nam posebnu motiviranost. Nadamo se da ćemo krajem meseca juna krenuti u snivanje evropskog sna. Tada ćemo znati i datum početka pregovora.

NATO samit se, da podsetim, održava 11. i 12. jula 2018. Sa razlogom očekujemo objavu u vezi sa startom pregovora za punopravno članstvo u NATO alijansi. U 2019, nadamo se, bićemo nova zemlja članica NATO-a zato što ispunjavamo sve kriterije.

Rešenje problema sa Grčkom (u vezi sa sporom oko imena) jeste itekako važno i 100% će nam garantirati ulazak u NATO. A to će za nas, državu Makedoniju, imati posebnu dimenziju. Smatram dragocenim, i to hoću da istaknem ovom prilikom, sledeće:

I NATO I EVROPSKA UNIJA SU UVELIKO MOTIVIRALI CELI NAŠ REGION ZATO ŠTO ZAPADNI BALKAN NEMA DRUGE ALTERNATIVE VEĆ – PUNOPRAVNO ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJI.

Zapadni Balkan više nije bure baruta, kako su ga svojevremeno označavali, niti, u tom kontekstu, problamatičan prostor unutar evropskog kontinenta. Ocenjujem da je Evropska unija ispravno odlučila da kontinuirano podržava i motivira zemlje Zapadnog Balkana – zato što smo se i mi promenili.

U značajne domete ubrajam snaženje ekonomskih veza i regionalne saradnje između zemalja Zapadnog Balkana. Drugačiji pogledi na ekonomiju, utemeljni na principima tržišta, ulazak – bez čekanja – u reforme, stalno unapređenje sloboda i ostalih ljudskih prava, borba protiv korupcije i njenih nosilaca…

Ove i druge evropske vrednosti, to je činjenicom, u sve većoj meri možete videti i ovde, na prostorima Zapadnog Balkana. Radujem se da je Crna Gora rešila problem (granice) sa Kosovom. I mi smo bileteralno, to se zna, rešili problem sa Bugarskom.

Rešenje problema Makedonije i Grčke (oko imena) novi je izuzetan motiv da i drugi u ovom delu Evrope ubrzano traže i pronađu prihvatljiva rešenja za još otvorena pitanja. Ovakvim pristupom, koji favorizira razgovore i dogovore u zajedničkom interesu, pokazaćemo svim zapadno evropskim zemljama da je i ovde Evropa i da su naši maniri – evropski.

MOTIVIRANOST, USMERENA KA TOME DA SU PUNOPRAVNO ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJI I NATO-u ZA NAS VEOMA, SUDBINSKI VAŽNI, OHRABRUJE NOVE EKONOMSKE, UKUPNE USPEHE I ŠIRI PROSTORE ZA BOLJI I LEPŠI ŽIVOT SVIH STANOVNIKA U DRŽAVAMA ZAPADNOG BALKANA.

Bez otvorenih pitanja

P.ŠKRBIĆ: Kakve su Vaše ocjene o SARAJEVSKIM PRIVREDNIM SUSRETIMA…? Petog jula 2018. dogodiće se 38. manifestacija (evropske dimenzije) tokom koje će biti izabrani najbolji menadžeri i kompanije, ali i stvaraoci, koji nisu direktno u biznisu. Šta reći…?

Zoran Zaev, Ličnost godine Regije za 2018.
Zoran Zaev, Ličnost godine Regije za 2018.

Z.ZAEV: Prošle, 2017, Sarajevo mi je učinilo posebnu čast i priredilo doček koji ću pamtiti. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine su moji mnogi prijatelji. Vratio sam se iz Sarajeva sa novim iskustvom i saznanjima. ’Ponio’ sam u Skoplje i tolike uspešne priče o biznisu i najboljima u jugoistočnoj i srednjoj Evropi u različitim kategorijama pojedinačnog i kolektivnog dokazivanja.

To što, gospodine ŠKRBIĆU činite vi i REGIONALNA NEZAVISNA AGENCIJA, jeste – izuzetno. I vi i agencija, na čijem ste čelu, promovirate – na najbolji mogući način – razvoj biznisa i regionalne saradnje. To je, najiskrenije ću reći, podsticajno u znatnoj meri i za nas, političare. I nama je važno kada – uz biznismene – primamo nagrade. Jer, i mi smo samo obični ljudi.

Duboko verujem da su ‘sarajevske nagrade’ vrlo značajne za najveći broj biznismena. Vaši napori su, inače, izuzetni. Za višedecenijsko istrajavanje, kao i za sve ostalo što predstavlja Projekat izbora najmenadžera i najkompanija jugoistočne i srednje Evrope, zaslužujete najveće pohvale. Očekujem da i ovogodišnja, 38. po redu, završna manifestacija u Sarajevu, bude na visokom, profesionalnom nivou i, u pravom svjetlu, obasja najbolje od – najboljih.

Dodirne tačke sa BiH

„…Pitali ste me, u jednom trenutku, i za moj stav o Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Prošle, 2017. godine, u Sarajevu sam bio učesnik atraktivne ceremonije u vezi sa proglašenjem najboljih menadžera, kompanija i zaslužnih ličnosti za razvoj biznisa u jugoistoičnoj i srednjoj Evropi. To je bilo zaista nezaboravno i zato, jer sam, zajedno sa kolegom Denisom ZVIZDIĆEM, predsedavajućim Veća ministara Bosne i Hercegovine, proglašen za LIČNOST 2017.

U Sarajevu se uvek lepo osećam, srećan sam zbog susreta sa ovim divnim gradom i njegovim ljudima. Neobično volim Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu! Moja zemlja, Makedonija, nema sa Bosnom i Hercegovinom nijedno otvoreno pitanje. Makedonija i Bosna i Hercegovina su dve multietničke države. Postoje prostori i brojne dodirne tačke za unapređenje ekonomske i svake druge saradnje. U Makedoniji smo, primera radi, ponosni na projekat JEDNO DRUŠTVO ZA SVE. U tome se beleže vredni uspesi koji imaju pozitivnog uticaja i na ekonomiju. Spremni smo da razmenjujemo iskustva i primere dobre prakse sa kolegama i stanovnicima u državama Zapadnog Balkana, ali i da učimo od drugih. I dalje ćemo, u svakoj prilici, uvažavati različitosti iz kojih, u svakoj zapadnobalkanskoj zemlji, izviru nove ideje, inicijative i dela u interesu opšteg progresa, sreće i zadovoljstva miliona ljudi“.

Najmenadžer je sjajna manifestacija

Zoran Zaev i Pane Škrbić tokom intervjua za Euromanager
Zoran Zaev i Pane Škrbić nakon intervjua za Euromanager

Kao gradonačelnik Strumice za uspehe u njenom razvoju, a pogotovo biznis-dostignuća, svojevremeno mi je dodeljena Zlatna plaketa Euromanagera. To je bilo pre nego što sam preuzeo odgovornu dužnost premijera vlade Makedonije. Nagradu sam doživeo nečim što je dragoceno, jer je ‘u njoj sadržana valorizacija moga i uspeha mojih saradnika’. U njoj je bila i ‘motiviranost za mene i druge’ da kreiramo vrednosti koje će ostati na prostorima ovog regiona.

Želeo bih, ovom prilikom, da poručim Organizacionom odboru ove sjajne manifestacije i njenim čelnicima da nastave, još intenzivnije, u pohodima ka otkrivanju novih šampiona biznisa.

Ako bi me, recimo, neko pitao treba li, ili ne trebaju ‘Škrbićev projekat’ i sarajevska Manifestacija, bez dileme odgovorio bih: naravno, da su i jedno i drugo – potrebni! Da dodam i ovo: Regionalna agencija za izbor najmenadžera i najkompanija jeste respektabilna, jer nagrade koje dodeljuje zavise isključivo od izvanrednog rada i ostvarenih rezultata na tržištu“.

Realni: i nada i očekivanje

U ovom susretu sa uvaženim premijerom ZAEVIM nismo – da ne bismo prejudicirali – detaljisali o mogućem ishodu pregovora između najodgovornijih ljudi Makedonije i Grčke o novom imenu Makedonije.

„Verujem da će taj problem, koji postoji već 27 godina, biti rešen na, i zas nas i državu Grčku, najprihvatljiviji način. To je realna moja nada, ali i očekivanje. Sreća je da i u Grčkoj imamo razumnog i pametnog političara, velikog čoveka, mog kolegu, premijera Aleksisa CIPRASA. I Makedonija i Grčka žele da što pre zatvore ovaj proces. Sada su u državama Zapadnog Balkana političari, koji ih vode, gotovo u potpunosti prestali da bilo šta kalkuliraju zbog nekakvih poena i vlastitih rejtinga.

Kakav je dobar političar?

”Maksimalno su okrenuti onom u čemu se ogleda lepša budućnost država, čiji su lideri, dostizanju evropskih vrednosti i kvalitetnijeg života stanovnika Zapadnog Balkana i, pogotovo, dela koji se označava kao jugoistočna Evropa“.

Zoran Zaev, uzdanica za vrijeme koje će tek doći

Kamo sreće da u zemljama regiona, ali i šire (diljem Evrope) postoji veći broj političara i vizionara, kakav je Zoran ZAEV! Oni bi svojim radom, okupljajući oko sebe najstručnije i najperspektivnije kadrove, koji žele brži i skladniji privredni i društveni prosperitet, potvrdili da je i naoko nemoguće – moguće!

U svakom slučaju, Republika Makedonija (a i region) u lideru Zoranu ZAEVU su dobili uzdanicu za vrijeme koje će tek doći. Analizirajući, makar i površno, ono što je do sada uradio, nameće se zaključak da su pred njim i njegovim istomišljenicima tek izazovi i (još) hrabriji (is)koraci, prije svega za dobrobit makedonskog naroda, ali i drugih naroda koji obitavaju na teritoriji što pripada Zapadnom Balkanu.