EU mora ubrzati integraciju zemalja zapadnog Balkana zbog stabilnosti i sigurnosti Unije, upozorila je europarlamentarka Željana Zovko (HDZ/EPP) u članku objavljenom u srijedu u listu Brussels morning.

Zovko je u komentaru koji je napisala za Brussels Morning naglasila da nestabilnost zapadnog Balkana; migrantska kriza, ekstremizam, terorizam i prekogranični kriminal predstavljaju sigurnosni problem za Europu.

Unija kao geopolitički globalni akter i globalni čimbenik mira i sigurnosti treba imati interes za stabilan Zapadni Balkan jer se destabilizacija te regije može proširiti i na samu Uniju, upozorava Zovko.

Neophodno je „da EU ubrza integraciju tih zemalja jer, ako ne, to može dovesti do situacije u kojoj neprestana odgađanja dovode do povlačenja, nacionalne ili vjerske mržnje koja u srcu Europe rađa ekstremističku netrpeljivost, ili čak dovodi i do gubljenja meke moći u regiji u korist nekih drugih globalnih aktera, poput Kine i Rusije“, smatra Zovko.

Zastupnica poziva da se stoga hitno pojačaju misije zajedničke sigurnosne i obrambene politike, politika strateškog planiranja i komunikacija EU-a.

To je “presudno za suzbijanje utjecaja trećih zemalja koji imaju suprotstavljene i štetne dugoročne interese za regiju” i povećala vidljivost djelovanja Europske unije, ocjenjuje Zovko i napominje da EU treba ojačati svoju vjerodostojnost koja je već godinama narušena u regiji.

Zovko podsjeća u svom komentaru da su države članice dale potporu europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana u Zagrebačkoj deklaraciji od 6. maja 2020.

“S obzirom na svoj zemljopisni položaj, s jedne strane, regija je važna za Europsku uniju u pogledu trgovinskih i tranzitnih ruta. Zbog toga bi ekonomske i političke perspektive zemalja Zapadnog Balkana i njihova budućnost u europskim okvirima trebale ostati jedan od glavnih prioriteta Unije“, ocjenjuje Zovko i zaključuje da bi integracija zemalja zapadnog Balkna bila ključna za stabilnost i sigurnost kontinenta u cjelini.

ONASA-Hina